/ Groenten / Aardappels

Aardappels


ZAAIEN


PLANTEN


PLANTAFSTAND


TUSSEN RIJEN


OOGSTEN

Februari - maart
Midden mei
35-40 cm
50-70 cm
Vanaf juli
De aardappel behoort tot de nachtschadefamilie, net als de tomaat en de paprika. Er zijn meer dan 400 aardappelrassen met allemaal verschillende eigenschappen als bewaarbaarheid, ziektegevoeligheid, vorm en kleur van de knollen.
Kies voor rassen met een sterke resistentie tegen ziekten. Aardappels uit de supermarkt kunnen schimmels bevatten en zijn behandeld met een anti-spruitmiddel. Koop daarom (NAK) gecertificeerd pootgoed bij de zaadhandel, tuincentrum of op de markt, zo kan je er bijna zeker van zijn dat je gezond pootgoed gekocht hebt. Tegenwoordig wordt pootgoed (vooral op de markt) ook in kleine aantallen verkocht.

Aardappels laten spruiten

Het spruiten van aardappels geeft enige voorsprong (twee weken). Leg de aardappels in een platte schaal of in eierdoosjes met die kant van de aardappels naar boven waar de meeste ogen zitten. Zet ze op een lichte, vorstvrije maar goed geventileerde plaats voor ongeveer 4-6 weken. 10 graden is ideaal. Te warm of te donker resulteert in lange, tere en bleke scheuten die bij het minste geringste afbreken. Laat twee tot drie spruiten per pootaardappel zitten, wrijf de overige er af. Scheuten van ongeveer 2-3 cm zijn ideaal voor het planten, maar de lengte maakt verder niet veel uit.

Planten van aardappels

Aardappels groeien het beste op een zonnige plek met een vruchtbare, goed gedraineerde grond. Planten van aardappels doe je wanneer er nog maar weinig kans is dat het loof bij zware vorst zal afvriezen.
Vroege aardappels kunnen meestal vanaf half februari tot half april gepoot worden. De beste tijd om aardappels te poten is van half maart tot begin april. Late aardappelen kunnen gedurende de gehele maand april – begin mei gepoot worden. De beste pootdatum is in dit geval de eerste helft van april vanwege het risico op de aardappelplaag later in het seizoen.
Aardappels worden meestal op rijen geplant. De plantafstand bedraagt bij: Vroege aardappelen: 30-35 cm tussen de planten zelf en 40-45 cm tussen de rijen. Middel / late aardappelen: op 38 – 40 cm tussen de planten en 60-75 cm tussen de rijen.
De plantdiepte bedraagt ongeveer 5-10 cm. Plant de aardappels rechtop, met de ogen of spruiten naar boven en bedenk met grond. Aandrukken is niet nodig. Bij kans op vorst dekken we de aardappels af met fleeche. Wanneer de plantjes groot genoeg zijn kan je er wat grond tegen aan werken (aanaarden), zie verzorging hiernaast.

Bemesting van aardappels

Werk enkele maanden voor het poten een rijke gift (een emmer per vierkante meter) verteerde compost of mest onder. Twee weken voor het planten strooi je nog wat koemestkorrels uit over de grond. Tijdens het planten en aanaarden is het aan te raden om nog wat patentkali te strooien. Bij het poten kan er nog wat compost in het plantgat gedaan worden. Aardappels vragen een gemiddelde hoeveelheid stikstof, te veel stikstof resulteert in veel loof. Pas dus op met kippen en duivenmest.

Verzorging

We aarden aardappels aan omdat anders de aardappels die boven de grond komen groen worden, ter bescherming van de jonge scheuten tegen de koude nachten en om later makkelijker te kunnen rooien. Aanaarden wordt voor het eerst uitgevoerd als de stengels hoog genoeg zijn om er grond tegen te werken. Dus wanneer de stengels ongeveer 15-25 cm zijn aard je ze 10 cm aan, dit aanaarden kan je naar behoefte ongeveer 1 of 2 keer herhalen (tot max 30 cm hoge walletjes).
De eerste weken na poten moeten we het onkruid nog wieden, later is dit niet meer nodig omdat het loof van de aardappelen de grond dusdanig beschaduwt dat onkruidgroei vrijwel onmogelijk wordt.nnBij kans op vorst dekken we de aardappels af met vliesdoek om vorstschade (wiki: vorstschade )te voorkomen. Ook aanaarden behoort tot de mogelijkheden. Bij langdure droogte geef je regelmatig water.

Oogsten en bewaren aardappels

Oogst naar behoefte voor vers gebruik. Vroege aardappels: 100-110 dagen na het planten Middel: 110-120 dagen na het planten Laat: 125-140 dagen na het planten.
Het exacte aantal dagen is afhankelijk van het ras, het weer, de bodem en nog een aantal factoren. Het bloeien van aardappels is meestal ook een teken dat vanaf nu de vroege aardappels geoogst kunnen worden. Echter niet alle rassen bloeien en het is daarom verstandig om eerst één plant uit te graven. Ook het verdorren en vergelen van het loof is een teken dat er geoogst kan worden.
Voor aardappels die bewaard moeten worden snijdt men het loof 5cm boven de grond af en laat de aardappels nog twee weken in de grond zodat de schil harder wordt en ze verder afrijpen. Rooi de aardappels op een droge zonnige dag en laat ze nog even in de zon drogen. Haal de aardappels voor de eerste vorst uit de grond. Bewaren op een vorstvrije, goed geventileerde koele plek (niet lager dan 5 graden anders wordt zetmeel omgezet in suiker).

Wat er mis kan gaan

Zie ziekten – plagen – insecten bij aardappels
0 POST COMMENT
Rate this article
Aardappels
1.5 (30%) 2 votes

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

3 × drie =