/ Groenten / Ananaskers

Ananaskers


ZAAIEN


PLANTEN


PLANTAFSTAND


TUSSEN RIJEN


OOGSTEN

Februari - maart
Midden mei
75 cm
75 cm
Vanaf september
Ananaskers wordt ook wel Kaapse ananaskers, kaapse bes, Kaapse kruisbes of Goudbes genoemd. Het gaat in alle gevallen om de physalis peruviana. De teelt is vergelijkbaar met die van tomaat, de plant deelt verder ook dezelfde ziekten en plagen. Ananaskers is, in tegenstelling tot wat veel mensen verwachten, een half-winterharde plant. In Nederland is het makkelijker om de plant als eenjarig te telen omdat overwinteren nogal een gedoe is. Wij raden dan ook aan elk jaar opnieuw te zaaien, met als bijkomende reden dat tweejarige planten minder productief zijn.

Ananaskers zaaien en planten

Ananaskers wordt in Februari – Maart op 5 mm diep gezaaid bij een temperatuur van minimaal 18-20 graden. Net als paprika en peper kiemt het zaad na ongeveer 10-14 dagen. Zet ze dan op een lichte plaats bij zo’n 18 graden. Verspeen de zaailingen naar een 9 cm potje wanneer ze 2-3 echte blaadjes hebben.nnWanneer de kans op vorst geweken is plant men uit. Dit is meestal midden Mei – April. Ananaskers wordt bij voorkeur gekweekt op een beschutte warme plaats, op een zonnige/lichte plek. Ananaskers doet het goed in potten van minimaal 25 cm doorsnee. De plantafstand bedraagt 75 cm in alle richtingen. Bescherm de planten met vliesdoek tegen temperaturen onder de 10-15 graden.

Ananaskers bemesten

Werk ruim voor het planten een flinke hoeveelheid verteerde mest of compost onder. Een bemesting met koemestkorrels behoort ook tot de mogelijkheden. Voor potten is nieuwe potgrond voldoende. Na de vorming van de eerste vruchten geeft met elke twee weken een algemene meststof, bij voorkeur tomatenmest die rijk is aan kalium.

Verzorging

Opbinden kan soms nodig zijn, steun de planten dmv stokken of aanbinden. Wanneer de planten 30 cm groot zijn nijpt men de top uit om zo een bossige struik te verkrijgen. Dieven is niet nodig. Daarna moet er niet meer gedund of getopt worden. Geef pas mest als de eerste bloemen verschenen zijn. Tomatenmeststof sluit aan op de behoefte van ananaskers. Tikken tegen de planten helpt net als bij tomaten om de bevruchting te bevorderen.

Ananaskers oogsten

De vruchten hebben enige tijd nodig om te rijpen, de oogst valt meestal van half augustus-september. Oogst als de vruchten goudgeel zijn en de kelken drogen/ vlezig worden. De beste smaak krijgt men 2-3 weken na het oogsten. De bessen rijpen nog verder na als ze licht geel gekleurd zijn.
0 POST COMMENT
Rate this article
Ananaskers
4.8 (96%) 10 votes

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

2 × drie =