/ Schimmelaantastingen / Bladvlekkenziekte tomaat

Bladvlekkenziekte tomaat

Bladvlekkenziekte
Fulvia fulva (syn. Cladosporium fulvum)

Symptomen / herkenning

De ziekte is in het blad in het groeiseizoen herkenbaar aan gele, niet scherp begrensde vlekken aan de bovenzijde van het blad die later bruin verkleuren. Deze vlekken zijn het gevolg van aantasting van de schimmel. Aan de onderzijde van het blad wordt bruin schimmelpluis zichtbaar. Dit zijn schimmeldraden en sporen van de schimmel. Het bladweefsel op de aangetaste plekken sterft snel af. Bladstelen en stengels worden zelden aangetast.

Oorzaken

De schimmel verspreidt zich in de kas massaal d.m.v. sporen. De sporen blijven onder droge omstandigheden 9 maanden levenskrachtig. Voor bladinfectie speelt de relatieve luchtvochtigheid in relatie met temperatuur een grote rol. Hoge (85-90%) relatieve luchtvochtigheid en warme temperaturen (20-24 graden zijn optimaal voor de ontkieming van de schimmelsporen. Echter, de schimmel kan zich ook ontwikkelen bij temperaturen tussen 10 -32 graden. Na besmetting worden na verloop van tijd aan de onderzijde van het blad volop nieuwe sporen ontwikkeld. Een koel, vochtig klimaat met weinig luchtbeweging is het gunstigste voor de ontwikkeling van de schimmel.

Maatregelen

Een te hoge luchtvochtigheid is een van de hoofd oorzaken. Probeer door voldoende verluchting, verwarming en plantafstand tussen de gewassen, de relatieve luchtvochtigheid terug te brengen naar maximaal 85%. Kies resistente rassen en maak na afloop van het seizoen de kas goed schoon.Aangetaste bladeren verwijderen en afvoeren naar de vuilverbranding, handschoenen en snoeischaar ontsmetten.

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

een × 2 =