Boerenkool

Boerenkool ([...] laciniata) is een ideaal gewas om je in de winter te voorzien van verse groenten. Het is een van de meest bekende nateelten. Wat veel mensen niet weten is dat boerenkool ook prima in de zomer geteeld en geoogst kan worden. Bij boerenkool kan men herfstrassen en winterrassen onderscheiden. De rassen voor de herfst teelt oogst je voor de winter (deze kunnen slechts beperkt vorst verdragen). De winterrassen kunnen ongeveer temperaturen tot ongeveer -15 verdragen maar na strenge vorst is er altijd wel iets van schade.
Zaaien van boerenkool
Boerenkool wordt meestal voorgezaaid in potjes voordat ze uitgeplant wordt in de volle grond. De herfstrassen kunnen in april-mei en de boerenkool voor de winterteelt zaait men omstreeks juni. Later zaaien dan juni betekent bijna altijd een kleinere oogst. Vul potjes of een zaaibakje met zaaigrond en druk de grond licht aan. Leg de zaadjes met ruime tussenafstand op de grond en bedek de zaden licht met zaaigrond zodat ze net niet meer zichtbaar zijn. Bevochtig indien nodig de zaaigrond met een vernevelaar. Zet de zaaibakjes ergens neer waar het tussen de 15-18 graden is zodat de zaden snel en goed kunnen kiemen. Meer aandachtspunten voor het zaaien van boerenkool lees je hier: zaaien.Na ongeveer 5-10 dagen zijn de zaadjes gekiemd. Zet de boerenkool nu op een lichte plaats, bijvoorbeeld in de koude kas of buiten als de temperatuur dat toelaat. Is het kouder dan 15-18 graden zet je ze binnen voor het raam. Let op dat ze zeker niet te warm staan en de potgrond vochtig blijft. Als de zaailingen twee echte blaadjes ontwikkelt hebben verspeen je ze ieder individueel naar een 9-12 cm potje met verse potgrond. Bij het verspenen is het van belang dat je alleen de sterkste zaailingen uitkiest. De plantjes mogen zo diep geplant worden dat de kiemblaadjes net boven de potgrond uitkomen. Hoe het verdere verspenen in zijn werk gaat lees je hier: verspenenn
Boerenkool kan je ook direct in de volle grond zaaien omstreeks Juni – Juli. Trek een ondiepe zaaigeul van zo’n 0,5-1,5 cm diepte en leg elke 16 cm een zaadje. Bedek het zaaigeultje met goed verkruimelde tuingrond of gebruik een laagje fijne potgrond. Druk de grond aan zodat de grond contact maakt met de zaden. Indien nodig geef je water via een broes. Later dun je uit tot de plantafstand 50-65 cm tussen de rijen en- 50 cm tussen de plantjes.n
Planten van boerenkool
Boerenkool is een van de gewassen die het op verschillende grondsoorten goed doen. Ideaal is een een voedzame, goed bemeste, niet al te natte grond. Boerenkool kan zowel in de volle zon als in de half-schaduw geteeld worden. De grond mag bovendien niet te los zijn omdat de wortels het hele gewicht van de kool moeten dragen.De voorgezaaide boerenkool plantjes kunnen uitgeplant worden in Juni tot Augustus. Afhankelijk van de zaaitijd hebben ze dan vier tot zes bladeren en zijn ze ongeveer 15-20 cm groot. Hard de plantjes eventueel ruim voor het uitplanten af (wiki: Afharden). Voeg in het plantgat wat kalkkorrels toe en zet de planten iets dieper dan dat ze voorheen stonden, zodat de onderste bladeren net boven de grond zitten en druk de grond stevig aan. De plantafstand bedraagt 50-65 cm tussen de rijen en 45-50 cm tussen de plantjes.
Bemesten van boerenkool
Werk ruim voor het planten een flinke hoeveelheid verteerde mest of compost onder. Een kruiwagen per vierkante meter is ruim voldoende. Werk daarnaast twee weken voor het planten nog een bemesting van koemest- of kippenmestkorrels onder.Als de planten de winter goed door gekomen zijn kun je eventueel in het voorjaar nog een mestgift geven met bij voorkeur een samengestelde vloeibare meststof. Hierdoor krijgt de plant een extra boost om nieuwe zij scheuten te ontwikkelen.