/ Groenten / Chinese kool

Chinese kool


ZAAIEN


PLANTEN


PLANTAFSTAND


TUSSEN RIJEN


OOGSTEN

April – Augustus
Mei – September
30-35 cm
40-45 cm
Juni – November
Chinese kool (Campestris Pekinensis) vormt een dichte openstaande krop met opvallende witte middenribben en is zacht van smaak en knapperig. Zie ook paksoi.

Zaaien van chinese kool

Chinese kool schiet snel door. Voor oogst in de zomer zaait men vanaf april binnenshuis of in de kas bij temperaturen van 16-25 graden om doorschieten later in het seizoen te voorkomen. Vooral als je voor half-juli zaait komt het nogal eens voor dat chinese kool doorschiet. Vul potjes of een zaaibakje met zaaigrond en druk de grond licht aan. Zorg voor een effen oppervlak. Leg de zaadjes met ruime tussenafstand op de grond en bedek de zaden licht met zaaigrond zodat ze net niet meer zichtbaar zijn. Bevochtig indien nodig de zaaigrond met een vernevelaar. et de zaaibakjes ergens neer waar het tussen de 16-20 graden is zodat de zaden snel en goed kunnen kiemen. Door te temperatuur niet onder de 16 graden te laten komen voorkom je het doorschieten later in het seizoen. Vanaf Juli zaait men buiten, bij voorkeur ook weer in potjes. Ter plekke zaaien kan ook om ze later te verplanten op 30-35 cm van elkaar en 40-45 tussen de rijen. Meer aandachtspunten voor het zaaien van chinese kool lees je hier: zaaien.
Na ongeveer 5-10 dagen zijn de zaadjes gekiemd. Zet de zaailingen nu op een lichte plaats, bijvoorbeeld in de koude kas of buiten als de temperatuur dat toelaat. Als de zaailingen twee echte blaadjes ontwikkeld hebben en/of als de plantjes 7-10 cm hoog zijn verspeen je ze ieder individueel naar een 9-12 cm potje met verse potgrond. Verspeen niet te vroeg probeer de wortels zo min mogelijk te beschadigen om een al te grote groeivertraging te voorkomen. Bij het verspenen is het van belang dat je alleen de sterkste zaailingen uitkiest. Hoe het verdere verspenen in zijn werk gaat lees je hier: verspenen

Planten van chinese kool

Chinese kool vraagt een goed vocht vasthoudende en voedzame grond. Een open plek met enige beschutting waar enkele jaren geen kolen (wisselteelt) hebben gestaan geeft de beste resultaten. Het gewas verdraagt lichte vorst maar de kwaliteit gaat dan snel achteruit.
Eenmaal goed geworteld kunnen de voorgezaaide plantjes uitgeplant worden. Plant chinese kool vanaf Mei tot September. Hard de plantjes eventueel ruim voor het uitplanten af (wiki: Afharden). Voeg in het plantgat wat kalkkorrels toe en zet de planten iets dieper dan dat ze voorheen stonden, zodat de onderste bladeren net boven de grond zitten en druk de grond stevig aan. Plant uit op 30-35 cm tussen de plantjes en 40-45 tussen de rijen. Vergeet niet om plantjes die onder glas of binnen opgekweekt zijn eerst goed af te harden (wiki: Afharden).

Bemesting van chinese kool

Werk ruim voor het planten een flinke hoeveelheid verteerde mest of compost onder. Enkele emmers per vierkante meter is ruim voldoende. Geef ongeveer een week voor planten nog een kleine gift met bloedmeel en / of een kleine bemesting met kippenmestkorrels. Deze basisbemesting is meer dan voldoende voor de gehele teeltperiode van chinese kool.

Verzorging van chinese kool

Vocht is tijdens de groei van groot belang. Zowel als zaailingen als uitgeplant in de volle grond. Geef chinese kool daarom op warme dagen water en houdt het bed onkruidvrij. Chinese kool schiet snel door, zeker als jonge planten bij temperaturen lager dan 15 graden opgekweekt zijn. Plantjes gezaaid na half juli hebben dit probleem veel minder.

Oogsten van chinese kool

Snijdt de kool los van de wortels en verwijder de buitenste bladeren. De kool is een of twee weken te bewaren. De kool kan in elk statduim geoogst worden maar is na 8-10 weken volgroeid.

Wat er mis kan gaan:

Zie ziektes en plagen bij koolsoorten
0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

drie × twee =