/ Groenten / Courgette en Pattison

Courgette en Pattison


ZAAIEN


PLANTEN


PLANTAFSTAND


TUSSEN RIJEN


OOGSTEN

April - mei
Midden mei
90 cm
90 cm
Vanaf juli
Courgette en patisson staan er om bekend dat ze met de juiste zorg een zeer rijke oogst geven. Het is bovendien een groente die vrij makkelijk te telen is. Meest bekend zijn de groene vruchten maar tegenwoordig zijn er ook gele, witte, bleke of zeer donkergroene rassen beschikbaar. Ook zijn er rassen met ronde vruchten en rassen die rankend zijn.

Zaaien van courgette

Courgette wordt net als pompoen rond half april - half mei binnen / onder glas gezaaid. Vul potjes met zaaigrond en druk de grond licht aan. Leg in elk potje 1 of 2 zaden en bedek ze met zaaigrond. Bevochtig indien nodig de zaaigrond met een vernevelaar maar pas op dat de grond niet te nat is. De zaden rotten dan snel. Om de zaden snel en goed te laten kiemen worden de potjes op een warme plaats gezet (20 graden).
Na ongeveer 10 dagen zijn de zaden gekiemt. Zet de zaailingen nu op een lichte plaats, bijvoorbeeld voor het raam. De temperatuur mag dalen tot 15 tot 18 graden. Indien je twee zaden in een potje hebt gezaaid, knip dan de zwakste zaailing af. Verspeen/verpot indien nodig.nnZaai een maand later nogmaals omdat de kwaliteit van een oudere plant in het seizoen steeds verder afneemt. De nieuwe zaaisels kunnen dan de oude planten vervangen. Direct in de volle grond zaaien kan ook als de grondtemperatuur minimaal 14 graden is.
Tip: Leg de zaden op zijn kant (in de lengterichting) of zet ze rechtop, zo voorkom je rotting van de zaden. De zaaidiepte bedraagt ongeveer 1,5-2,5 cm in potgrond. Zorg er voor dat de potgrond niet te vochtig is waardoor de zaden gaan rotten.

Planten van courgette

Net als andere vruchtgroenten is de beste standplaats voor courgette een warme, beschutte en zonnige plaats in de de tuin. Bij voorkeur is de grond vruchtbaar en houdt deze voldoende vocht vast. Courgette wordt omstreeks half mei tot juli uitgeplant als de kans op vorst geweken is. In een kas kan dit enkele weken eerder. Vuistregel is dat de planten klaar zijn voor uitplanten zijn als er twee bladeren gevormd zijn en het derde blad ook verschijnt. Hard de planten ongeveer twee weken voor het uitplanten af (zie: afharden). De plantafstand bedraagt ongeveer 1 meter tussen de planten. Courgette kan ook in grote(!) potten gekweekt worden mits de planten voldoende voeding en vocht krijgen.

Bemesting van courgette

Bemest de plantplaats van courgette ruim van te voren door een rijke gift verteerde mest of compost onder te werken. Ongeveer één tot twee emmers per m2 is voldoende. Een bemesting met organische mestkorrels kan natuurlijk ook. Het zijn gulzige planten, zowel wat betreft voeding als vocht. nnAls de planten bloeien geef je als de planten voor een gezonde groei een samengestelde meststof zoals bijvoorbeeld een tomatenmeststof. Geef later in de zomer nogmaals een dosis als de groeikracht terug lijkt te lopen

Verzorging

Geef regelmatig water, zeker tijdens de bloei mag de bodem mag niet uitdrogen. Voor bemesting zie hierboven

Mannelijke en vrouwelijke bloemen

Courgettes produceren zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen aan een plant. De vrouwelijke bloem heeft een kleine verdikking (het vruchtbeginsel – mini courgette) de mannelijke bloem niet. Voor een goede oogst bij courgetteplanten is bestuiving van de bloemen nodig, het is aan te raden meerdere planten naast elkaar te zetten (meer kans op bestuiving). Courgettes bloeien ´s morgens vroeg en tegen de middag zijn alle bloemen verwelkt. Soms produceren planten overwegend mannelijke of vrouwelijke bloemen. Vooral vroeg in het seizoen komt het regelmatig voor dat er alleen mannelijke bloemen aan de plant zitten. Enkele weken later zullen dan ook de vrouwlijke bloemen ontwikkelen. Met de hand bestuiven kan ook, normaal gesproken doen insecten dat voor je. Zie hiervoor:http://www.moestuinforum.nl/bestuiven-cougettes-t2756.html

Oogsten van courgette

Eenmaal bevrucht is de courgette na ongeveer 4-8 dagen klaar om te oogsten, controleer de plant daarom om de twee dagen. Oogst de vruchten regelmatig en als ze nog jong zijn. Dan zijn de vruchten het meest geschikt voor consumptie en wordt de plant gestimuleerd nieuwe vruchten aan te maken. Een gouden vuistregel is dan ook: hoe jonger hoe beter de smaak. Oogst courgette als ze ongeveer 10 cm groot zijn, liefst niet groter als 15-20 cm. Pattison oogst je ook klein bij zo’n 12-15 cm. Regelmatig oogsten bevordert de aanmaak van nieuwe bloemen. Courgette levert daarom behoorlijk wat kilo’s aan vruchten op. De bloemen zijn ook eetbaar.

Wat er mis kan gaan

De bladeren van courgette planten hebben een wit-achtige soms zilverachtige tekening, daardoor ontstaat vaak verwarring met een Meeldauw aantasting. Het komt regelmatig voor dat het uiteinde van een courgette (waar de bloem heeft gezeten) begint te rotten. Mogelijke oorzaken hiervan zijn een slechte bevruchting of nat en vochtig weer waardoor de courgette begint te rotten waardoor uiteindelijk de vrucht zelf ook besmet raakt.
Courgettes kruisen zeer makkelijk met pompoenen, pattisons, augurken, komkommers maar ook met sierkalebassen wat kan resulteren in oneetbare courgettes wanneer je deze zaden uitzaait. Zie verder ziekten en plagen bij de pompoenfamilie
0 POST COMMENT
Rate this article
Courgette en Pattison
5 (100%) 1 vote

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

twintig − negentien =