/ Groenten / Erwtenscheuten

Erwtenscheuten

Erwten (wiki: erwten) worden in Nederland voornamelijk geteeld om hun peulen met zaden. Wat veel mensen niet weten is dat de jonge scheuten van erwten een zeer smakelijke groente zijn. De scheuten zijn de bovenste jonge blaadjes. De jonge scheuten hebben een verfijnd maar subtiel doperwtensmaakje. Anderen omschrijven ze als een milde, zoete en nootachtige smaak. Erwtenscheuten zijn in Nederland een nog weinig gekende lekkernij. In Engeland vind je de groente regelmatig op de lokale markt en ook in China is de groente gekend als Dau Miu. Erwtenschueten zijn ideaal voor salades en wokgerechten.

Erwtenscheuten telen

Zaai erwten vrij dicht op elkaar in potgrond op 2,5 cm diepte in grote zaaibakken, bloembakken of potten met een diepte van minimaal 15 cm. Bedek met zaaigrond, zet ze op een warm plekje en zorg er voor dat de grond vochtig blijft. In de volle grond zaaien kan natuurlijk ook.

Als de erwten eenmaal gekiemd zijn plaats je ze op een koele maar lichte plaats. Geef regelmatig water en start met het oogsten van de jonge scheuten als de plantjes 5 cm hoog zijn. Erwtenscheuten oogst je als ze nog heel jong zijn. Als de scheuten / ranken 3 weken oud zijn kun je ze oogsten. Pluk ze op een centimeter of 2 van de steel af. Als je een paar blaadjes laat staan per steel groeien er vanzelf weer nieuwe scheuten aan.

Als zaaigoed kan je prima een pak erwten uit de supermarkt gebruiken.

0 POST COMMENT
Rate this article
Erwtenscheuten
3 (60%) 1 vote

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

19 − 13 =