/ Schimmelaantastingen / Kurkwortel tomaat

Kurkwortel tomaat

KurkwortelPyrenochaeta lycopersici
De schimmel is aanwezig in de bodem waar jaar na jaar tomaten, paprika en aubergine geteelt worden. De infectiedruk in de grond wordt dan ook gedurende het jaar/jaren langzaam opgebouwd.

Symptomen / herkennen van kurkwortel

Tijdens de kweek blijft de plant achter in groei en verwelkt bij veel zon (met name aan het eind van de dag – ‘s avonds). Ook neusrot kan een teken zijn van aantasting. In een later stadium vergelen de bladeren en kunnen de bladtopjes verdrogen. Aangetaste planten geven een lagere opbrengst.

De schimmel veroorzaakt op jonge wortels bruine ingezonken, gescheurde plekken en kurklijsten. In een later stadium worden ook de hoofdwortels donkerbruin. De wortels van aangetaste planten zijn donkerbruin en gezwollen en kleine wortels zijn weggerot. De schors verkurkt en de bij ernstige aantasting barsten de wortels overlangs open. Uiteindelijk gaan de wortels rotten en valt de schors af. Het interne wortelweefsel verkleurt in eerste instantie niet. Zie de foto’s onderaan de pagina (incl vergelijkingsmateriaal gezonde wortels).

Maatregelen kurkwortel

Plant tomaten pas uit als ze goed geworteld zijn. Door ze meerdere keren over te planten naar grotere potten zorg je er voor dat ze een groot en sterk wortelgestel hebben (wiki:verpotten). Zorg voor optimale omstandigheden zoals een goede bodemstructuur, juiste bemesting, voldoende water en de bestrijding van andere ziektes zodat de plant de aantasting van kurkwortel kan op vangen door voldoende gezonde te blijven aanmaken.

Bij hevige aantasting wordt aangeraden om navolgende jaren in potten te telen. Verdere mogelijkheden voor de hobbytuinder om krukwortel te bestrijden zijn de toepassing van wisselteelt, het vervangen van de grond (niet aan te raden) en het telen van zoveel mogelijk resistente rassen of ent op een onderstam met zo hoog mogelijk resistentieniveau tegen kurkwortel.

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

17 − zes =