/ Groenten / Meloenpeer

Meloenpeer


ZAAIEN


PLANTEN


PLANTAFSTAND


TUSSEN RIJEN


OOGSTEN

Januari - februari
Midden mei
60-90 cm
60-90 cm
Vanaf juli
Meloenpeer (Solanum muricatum ) wordt ook wel pepino of appelmeloen genoemd. In een vorstvrije omgeving is het een overblijvende plant. De plant groeit struikvormig uit, tot wel 1.50 meter breed en 80 cm hoog. De bloemen lijken op die van aardappels. De oorspronkelijk uit Zuid-Amerika afkomstige plant kan net al paprika’s en pepers in Nederland en België gekweekt worden. In ons klimaat is het een eenjarige plant.

Zaaien van meloenpeer

Meloenpeer heeft net als paprika een lang groeiseizoen nodig om rijpe vrucht te produceren. Zaai eind Januari – Februari op een warme plaats (20-23 graden). Onder de 20 graden zal het zaad moeilijk kiemen dus een plaats dicht bij een verwarming of in een warme kamer is ideaal om de zaadjes snel en goed te laten kiemen (20-28 graden). Meer aandachtspunten voor het zaaien van meloenpeer lees je hier: zaaien.
Na ongeveer twee tot drie weken zijn de zaadjes gekiemt. Zet de zaailingen nu op een lichte plaats, bijvoorbeeld voor het raam. De temperatuur mag nu weer iets naar beneden tot zo’n 18-20 graden. Als de zaailingen twee echte blaadjes ontwikkeld hebben verspeen je ze ieder individueel naar een 9 cm potje met verse potgrond. Deze potgrond laat je eerst op kamertemperatuur komen. Bij het verspenen is het van belang dat je alleen de sterkste zaailingen uitkiest. De plantjes mogen zo diep geplant worden dat de kiemblaadjes net boven de potgrond uitkomen.

Planten van meloenpeer

Omstreeks half mei kunnen de plantjes uitgeplant worden. Plant zeker niet te vroeg. Hard de planten af voor het uitplanten (zie: afharden). In de kas kan je enkele weken eerder planten. Zoek een warme, beschutte en zonnige plaats uit in de de tuin. In de kas heeft meloenpeer de meeste kans van slagen maar in een warme zomer lukt de buiten teelt ook. Meloenpeer vraagt verder een voedzame grond die voldoende vocht kan vasthouden. Meloenpeer kan ook goed in potten of in bakken gekweekt worden. De plantafstand bedraagt ongeveer 60-90 cm. Geef voldoende water na planten en breng een mulch aan. Een uit zaad opgekweekte plant produceert na vier of vijf maanden bloemen, een stek zal eerder bloeien. Omdat meloenpeer niet zaadvast is wordt aangeraden om planten te vermeerderen door stekken te nemen.

Meloenpeer snoeien

Meloenpeer kan uitgroeien tot enorme bossige struiken. Om de vruchten goed te laten rijpen moeten ze ietwat in de zon hangen, zo krijgen ze hun karakteristieke paarse strepen. Vooral als planten aan draden of tegen een frame geplant worden moeten ze gesnoeid worden. Net als bij tomaat nijp je dan de dieven in de oksels uit. De takken ondersteun je met stokken of draden. Er moet een balans gevonden worden tussen vrucht en blad.

Bemesting van meloenpeer

Werk ruim voor het planten een flinke hoeveelheid verteerde mest of compost onder. Een bemesting met koemestkorrels behoort ook tot de mogelijkheden. Voor potten is nieuwe potgrond voldoende. Na de vorming van de eerste vruchten geeft met elke twee weken een samengestelde meststof, bij voorkeur (tomaten)meststof die rijk is aan kalium.

Dagelijkse verzorging

Laat de grond niet uitdrogen, de planten wortelen zeer oppervlakkig. Ondersteun de takken en haal gele en zieke bladeren weg. Voor bemesting zie hierboven

Meloenpeer stekken

Neem 7-12 cm lange stekken en laat 4-5 bladeren vanaf de bovenkant staan. Plaats de stekken in lichtvochtige potgrond. Plaats op een lichte vorstvrije plaats bij een niet al te hoge temperatuur (15-20 graden). Gestekte planten zullen het volgende jaar sneller bloemen vormen dan vers gezaaide pepino’s waardoor de kans op rijpe vruchten toeneemt.

Oogsten van meloenpeer

Oogst meloenpeer pas als ze echt helemaal rijp, volledig gekleurd en ietwat zacht zijn. De ronde of ovale vruchten hebben een dunne schil die van geel-groen naar geel met roodbruine / paarse strepen afrijpt. Het lichtgele / oranje, zachte, zeer sappige, zoete vruchtvlees smaakt naar meloen en peer indien deze zeer goed is gerijpt.

Wat er mis kan gaan

Zelfde ziektes als tomaat, paprika en aardappels. Pas op voor spint en bladluizen.
0 POST COMMENT
Rate this article
Meloenpeer
5 (100%) 1 vote

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

5 × een =