/ Bladgroenten / Molsla

Molsla

Molsla wint aan populariteit. Deze verbeterde versie van de welbekende normale paardenbloem wordt voornamelijk gebleekt gegeten.
Molsla / paardenbloem zaaiennZaai molsla in het voorjaar op rijen met elke 5 cm een zaadje en de afstand tussen de rijen op 30 cm. Zaaien kan vanaf maart tot en met juni. Na opkomst wordt uitgedund tot 15 cm tussen de planten en laat je ze de hele zomer groeien zodat ze net als witlof penwortels ontwikkelen. In het najaar zo rond november wordt het loof ingekort op 3 cm boven het hart. Dek af met wat lichte /losse tuingrond (net als een molshoop, waar de naam van molsa naar verwijst) en zet er een omgekeerde bloempot over. In het voorjaar rond februari maart kun je de gebleekte bladeren oogsten door het blad af te snijden boven het hard. Je kunt dan een tweede oogst verkrijgen. Zie ook dit bericht op het forum (met foto’s): http://www.moestuinforum.nl/het-landje-van-jet-2012-t3440.html#p58698

Molsla als witlof

Het is ook mogelijk om molsla al in de winter te eten. Ze worden dan net als witlof in het donker opgekweekt. Rooi voorzichtig de wortels en snijdt het loof op 3 cm boven de wortel af. Plant ze in een emmer en zet weg in een donkere ruimte (of een niet licht doorlatende emmer er overheen)

Molsla als vaste plant

Molsla is verder interessant omdat als je elke keer na de eerste of tweede oogst de bedekking wegneemt en de plant weer laat groeien deze zich helemaal hersteld. Nadat de molsla dan in november weer op kracht is gekomen bedek je hem weer met grond en een omgekeerde bloempot. Deze cyclus kan wel enkele jaren doorgaan. De kwaliteit neemt echter wel elk jaar af. Wij raden daarom aan om elk jaar opnieuw te zaaien.
0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

een + 5 =