/ Bladgroenten / Oosterse kool-bladgewassen

Oosterse kool-bladgewassen

Naast paksoi en chinese kool worden andere oosterse kool-bladgewassen steeds populairder. Vooral in snijsla mengsels vormen de peper/mosterd achtig smakende gewassen zoals mizuna, mibuna en mosterdblad een welkome aanvulling. De planten behoren tot de brassicas familie net zoals rucola.

Zaaien

Het zaaien is vrijwel gelijk aan andere koolsoorten. Zaai bij voorkeur ergens rond juli-september maar deze kool-bladgewassen kunnen ook prima vanaf februari gezaaid worden in een snijsla mengsel. Elke twee tot drie weken tot aan half juni een kleine hoeveelheid van het juiste ras zaaien heeft de voorkeur om de oogst over het seizoen te spreiden. Vul potjes of een zaaibakje met zaaigrond en druk de grond licht aan. Zorg voor een effen oppervlak. Leg de zaadjes met ruime tussenafstand op de grond en bedek de zaden licht met zaaigrond zodat ze net niet meer zichtbaar zijn.
Na ongeveer 5-10 dagen zijn de zaadjes gekiemd. Zet de zaailingen nu op een lichte plaats, bijvoorbeeld in de koude kas of buiten als de temperatuur dat toelaat. Als de zaailingen twee echte blaadjes ontwikkeld hebben verspeen je ze ieder individueel naar een 9-12 cm potje met verse potgrond. Verspeen niet te vroeg probeer de wortels zo min mogelijk te beschadigen om een al te grote groeivertraging te voorkomen. Bij het verspenen is het van belang dat je alleen de sterkste zaailingen uitkiest. Hoe het verdere verspenen in zijn werk gaat lees je hier: verspenenn

Planten

Plant in een goed vocht vasthoudende en voedzame grond. Een open plek met enige beschutting waar enkele jaren geen kolen (wisselteelt) hebben gestaan geeft de beste resultaten. Het gewas verdraagt lichte vorst maar enige bescherming is nodig om goed de winter door te komen. De plantafstand voor planten die jong geoogst worden als pluksla is 10 cm. Als je ze zaait voor oogst als pluk / snijsla is het geschikt als tussengewas. Voor grotere planten bedraagt de plantafstand 45 cm.n

Bemesten

Werk ruim van te voren een emmer mest of compost per vierkante meter onder. Geef ongeveer twee weken voor planten een gift bloed-, beender en vismeel en / of een bemesting met kippenmestkorrels. Deze basisbemesting is meer dan voldoende voor de gehele teeltperiode van deze kool-bladgewassen.

Oogsten

Het blad van de zaailingen kan al na 3 weken geoogst worden, volgroeide planten na acht tot tien weken. De planten kunnen na afsnijden meerdere keren opnieuw uitlopen.
0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

zeventien − elf =