/ Groenten / Paksoi

Paksoi


ZAAIEN


PLANTEN


PLANTAFSTAND


TUSSEN RIJEN


OOGSTEN

Juli-September Februari-April
Midden mei
25 cm
25 cm
-
Paksoi (Brassica campestris var. chinensis) is een koolsoort die oorspronkelijk uit Aziƫ komt. Het is een niet sluitende bladkool met knapperige witte stelen en nerven en grote dondergroene bladeren.

Zaaien van paksoi

Paksoi is nogal een stressgevoelige plant. Tijdens de opkweek is het van belang dat de plant ongestoord kan groeien omdat de plant anders snel doorschiet. Ook planten die voor half-juli gezaaid worden schieten snel door. Het is daarom aan te raden om paksoi vanaf juli tot en met september te zaaien. Vul 5-6 cm potjes met zaaigrond en druk de grond licht aan. Leg in elk potje 1 of 2 zaden en bedek dit met een laagje zaaigrond. Zet de potjes gewoon buiten maar let op dat de temperatuur niet onder de 16 graden komt. Bevochtig indien nodig de zaaigrond met een vernevelaar de grond mag namelijk niet uitdrogen. Het is zeker ook aan te raden om de oogst te spreiden door om de 2 weken een kleine hoeveelheid te zaaien.n

Planten van paksoi

Paksoi vraagt een goed vocht vasthoudende en voedzame grond. Een open plek met enige beschutting waar enkele jaren geen kolen (wisselteelt) hebben gestaan geeft de beste resultaten. Het gewas verdraagt lichte vorst maar enige bescherming is nodig om goed de winter door te komen.

Verzorging van paksoi

Vocht is tijdens de groei van groot belang. Zowel als zaailingen als uitgeplant in de volle grond. Geef paksoi daarom op warme dagen water en houdt het bed onkruidvrij. Paksoi schiet snel door, zeker als jonge planten bij temperaturen lager dan 15 graden opgekweekt zijn. Plantjes gezaaid na half juli hebben dit probleem veel minder.
Plant paksoi uit als de plantjes groot genoeg zijn, dit is meestal twee-vier weken na zaaien. Ze moeten een aantal echte bladeren hebben maar laat de plantjes in pot niet te groot worden. In potjes hebben ze maar beperkte ruimte om te groeien waardoor ze een kleine groeivertraging oplopen. Dat heeft tot gevolg dat ze eerder zullen doorschieten. Plant de paksoi tot net aan het hart en druk de grond aan zodat de plantjes stevig staan. Geef ruim water. De plantafstand bedraagt 25-30 cm tussen de planten. In het najaar en als je een poging wil wagen met een vroeg zaaisel plant je vroege voorjaar paksoi in een kas.

Bemesten van paksoi

Werk ruim voor het planten enkele emmers verteerde mest of compost per vierkante meter onder. Geef ongeveer een week voor planten nog een kleine gift met bloedmeel en / of een kleine bemesting met kippenmestkorrels. Deze basisbemesting is meer dan voldoende voor de gehele teeltperiode van paksoi.n

Oogsten van paksoi

Paksoi oogst je door deze boven de grond af te snijden. Ze vormen eerder een losse krop dan een vaste. Verwerk meteen in een gerecht.

Wat er mis kan gaan

Ziekten en plagen bij kolen
0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

zeventien + 11 =