/ Groenten / Peper

Peper


ZAAIEN


PLANTEN


PLANTAFSTAND


TUSSEN RIJEN


OOGSTEN

Januari - maart
Midden mei
40-45 cm
40-45 cm
Vanaf juli
Waar de meeste mensen vooral de rode peper uit de supermarkt kennen is er voor de liefhebbers een keur aan rassen beschikbaar. Naar verluid zijn er ongeveer 3500 verschillende rassen beschikbaar, in vele kleuren, vormen en in mate van ‘heet heid’. Onder liefhebbers wordt dan ook wel gesproken van het chillipeper verzamel virus. Pepers groeien prima buiten in de volle grond of in pot. Ze zijn veel makkelijk te telen dan paprika’s en geven vaak massa’s pepers.

Zaaien van pepers

Pepers hebben een relatief lang groeiseizoen nodig. Gebruik bij voorkeur vers zaad van maximaal 2 jaar oud. Zaai pepers van Februari tot Maart. Vul potjes of een zaaibakje met zaaigrond en druk de grond licht aan. Leg de zaadjes met ruime tussenafstand op de grond en bedek de zaden licht met zaaigrond zodat ze net niet meer zichtbaar zijn. Onder de 20 graden zal het zaad moeilijk kiemen dus een plaats dicht bij een verwarming of in een warme kamer is ideaal om de zaadjes snel en goed te laten kiemen (20-28 graden).
Na ongeveer twee tot drie weken zijn de zaadjes ontkiemd. Zet de zaailingen nu op een plaats met veel daglicht. De temperatuur mag naar beneden tot zo’n 20-22 graden. Als de zaailingen twee echte blaadjes ontwikkeld hebben (5-10 cm hoogte) verspeen je ze ieder individueel naar een 9 cm potje met verse potgrond. Deze potgrond laat je eerst op kamertemperatuur komen. Hoe het verdere verspenen in zijn werk gaat lees je hier: verspenenn

Planten van pepers

Voor het beste resultaat plant je pepers op een warme, beschutte en zonnige plaats in de de tuin. Planten in een tuinkas geeft wat meer betrouwbaarheid op een goede opbrengst. Pepers vragen verder een voedzame grond die voldoende vocht kan vasthouden.
Pepers plant je uit als de meeste kans op vorst geweken is, meestal zo rond half mei. Begin ongeveer 2 weken voor uitplanten met het afharden van de planten. In de kas kan je enkele weken eerder planten, meestal zo rond begin mei. De plantafstand bedraagt 45-50 cm in alle richtingen. Voor sommige peper soorten kan dit nog wat dichter bij elkaar.
Pepers kunnen ook heel goed in potten of in bakken gekweekt worden. De potmaat voor de teelt van pepers in potten bedraagt ongeveer 10 liter. Gebruik altijd nieuwe potgrond.

Bemesten van pepers

Werk ruim voor het planten een flinke hoeveelheid verteerde mest of compost. Houdt ongeveer een emmer per vierkante meter aan. Het onder werken van koe- of kippenmestkorrels behoort ook tot de mogelijkheden. Voor potten is nieuwe potgrond voldoende. De vorming van de eerste bloemen en vruchten is meestal het tijdstip om te beginnen met bijmesten. Geef elke twee weken een samengestelde meststof, bij voorkeur een (tomaten)meststof die rijk is aan kalium.

Dagelijkse verzorging

Steun de plant met stokken en geef regelmatig water en voeding (zie hierboven).Bevorder de bestuiving door elke dag tegen de takken of stam te tikken of maak gebruik van een kwastje. Vallen de bloemen en/of vruchten tijdens het groeiseizoen af zie dan de Wiki:Bloemen en vruchten van paprika / peper vallen af of verdrogen.nnPepers laten overwinteren: ook hier is een veelvoud aan meningen over. In principe is het vele malen makkelijker om elk jaar opnieuw te zaaien omdat het overwinteren nogal wat werk vraagt. Wil men een poging wagen om pepers te overwinteren, zie dan Wiki: paprika en pepers overwinteren.

Oogsten van pepers

Pepers kunnen in elk stadium geoogst worden, van groen tot rood/geel of andere kleuren. Bij voorkeur laat men ze volledig afrijpen zeker als ze gedroogd, ingemaakt of ingevroren worden. De smaak wordt heter naarmate de pepers ouder zijn. Zijn de pepers te heet dan haalt men de witte zaadlijsten en zaden weg. Oogst de pepers zodat er nog een steeltje aan zit.

Wat er mis kan gaat

Zie ziekten en plagen bij paprika’s en pepers
0 POST COMMENT
Rate this article
Peper
5 (100%) 1 vote

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

10 − 9 =