/ Bladgroenten / Spinazie

Spinazie


ZAAIEN


PLANTEN


PLANTAFSTAND


TUSSEN RIJEN


OOGSTEN

Maart - september
-
1-2 cm
15 cm
Naar behoeften
Spinazie (Spinacia oleracea) is een gezonde bladgroente die rijk aan mineralen is. Spinazie is voornamelijk een voorjaars of najaarsgroente maar doet het in de milde Nederlandse zomer ook goed. Een groente voor een jaarronde teelt.

Zaaien van spinazie

Spinazie kan onder glas vanaf Oktober tot Februari gezaaid worden en vanaf Maart tot September in de volle grond. Zaai de juiste rassen in de juiste periode omdat sommige rassen snel doorschieten. Rondzadige zaden zaai je beter in de zomer omdat deze minder snel doorschieten en snelgroeiende scherpzadige zaden zaai je in koelere perioden.
Zaai spinazie bij voorkeur ter plaatse. Trek een ondiepe zaaigeul van zo’n 1-1,5 cm diepte en zaai de zaden dun uit. Bedek het zaaigeultje met goed verkruimelde tuingrond of gebruik een laagje fijne potgrond. Druk de grond aan zodat de grond contact maakt met de zaden. Indien nodig geef je water via een broes. Uitdunnen is niet nodig.
Spinazie groeit vrijwel overal maar optimaal is een bodem met voldoende voeding en water die niet te luchtig is. Het gewas kan ook prima in de halfschaduw geteeld worden. Spinazie kiemt slecht bij hoge temperaturen en het zaad veroudert snel. Koop of win bij voorkeur elk jaar nieuw zaad. Zaai om de zoveel weken voor een continue oogst jaarrond.

Verzorging

Probeer het bed onkruid vrij te houden zodat je tijdens het oogsten geen onkruid meeneemt. Bij droogte en warm weer schiet spinazie snel door, geef daarom tijdens warm weer voldoende water.

Bemesten van spinazie

Een basisbemesting met verteerde mest, koemest-kippenmestkorrels of compost is voldoende voor spinazie. Werk deze bemesting niet te diep maar wel ruim van te voren in.

Oogsten van spinazie

Snijdt de spinazie af op 2 tot 3 cm boven de grond zodat de plant nogmaals nieuwe bladeren kan aanmaken. Na een tweede oogst worden de planten verwijderd of ondergespit. Let op: na de eerste oogst schiet spinazie snel door, zeker in de zomer. Spinazie opnieuw opwarmen na een warme bereiding is een risico vanwege het hoge nitraat gehalte dat tijdens het opwarmen omgezet wordt in het schadelijke nitriet.nnDe opbrengst bedraagt ongeveer 2-3 kg per m2
0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

5 × twee =