/ Schimmelaantastingen / Aardappelziekte tomaat

Aardappelziekte tomaat

Aardappelziekte aantasting tomaat – Phytophthora infestans
Phytophthora aantasting bij tomaten (wiki: tomaten). Voor een phytophthora aantasting bij aardappels zie Wiki: Aardappelziekte

Symptomen/herkenning

Bij een phytophthora aantasting verschijnen op de bladeren licht- tot donkerbruine plekken. Deze bruine plekken zijn aan de rand veelal omgeven door een licht groene of gele kring. De aantasting begint vaak aan de zijkant van het blad.De plekken worden later zwart en beperken zich niet tot de bladnerven en kunnen zelfs samensmelten met andere aangetaste plekken. Aangetaste bladeren verkleuren, verwelken en verschrompelen. Op het grensvlak van het afgestorven gedeelte en het gezonde gedeelte is meestal een zone herkenbaar waar de schimmel actief is. Ook op de stengel en stelen ontstaan zowel grote als kleine onregelmatige donkerbruine tot zwarte vlekken. Aangetaste vruchten verkleuren bruin met een glazige gloed, verschrompelen en gaan rotten. Let op: vruchten die er gezond uitzien als ze geplukt worden kunnen toch ziek zijn en gaan binnen een paar dagen snel achteruit.

Zie foto’s hiernaast en/of hieronder.

In een later stadium, bij warm en vochtig weer is ook witgrauw schimmelpluis zichtbaar aan de onderzijde van het blad en/of op de stengels.

Tip:

Een eenvoudige test om phytophthora vast te stellen: stop één of enkele aangetaste blaadjes in een plastic zak, voeg er een paar druppels water bij en leg de afgesloten zak in het donker bij kamertemperatuur weg. De volgende dag kan Phytophthora worden herkend als zich aan de onderkant van de aangetaste blaadjes wit schimmelpluis heeft gevormd

Oorzaken

Phytophthora wordt veroorzaakt door een schimmel. De sporen kunnen tot enkele kilometer verspreid worden door wind, insecten en door opspattend water. De schimmelaantasting doet zich voornamelijk voor vanaf half juni en kan bij warm en vooral vochtig weer snel uitbreiden. Ideaal voor de ontwikkeling van de schimmel zijn relatief koele nachten en warm dagen in combinatie met een hoge luchtvochtigheid. Met name lange perioden waar het blad niet kan opdrogen door regen en mist bevorderen de schimmel. De sporen ontwikkelen zich wanneer het blad minimaal 7 – 10 uur vochtig blijft. De schimmel activeit wordt onderbroken bij droog weer en bij temperaturen boven de 27 graden. De sporen kunnen ongeveer één tot drie jaar overleven in de bodem, op plantenresten en op onkruid.

Preventieve Maatregelen

Phytophthora is aan het eind van het seizoen bij vochtig en warm weer moeilijk te voorkomen. Toch zijn er een aantal belangrijke preventieve maatregelen om de aantasting zo lang mogelijk uit te stellen en te beperken.

  • Probeer het blad zo droog als mogelijk te houden door tomaten te telen onder een afdekking. Zorg voor voldoende verluchting onder de overkapping zodat het vocht weg kan.
  • Hanteer een ruime plantafstand en voer regelmatig bladpluk uit zodat het gewas snel op kan drogen.
  • Geef sochtends water zodat het gewas op kan drogen, voorkom opspatten.
  • Een preventieve bespuiting behoort tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld met Finesse van bayer. Neem contact op met de zaadhandel of tuincentrum voor de meest recente middelen.
  • Voorkom een bemesting met een te hoog stikstofgehalte.
  • Oogst geen zaden van besmette planten
  • Teel zoveel mogelijk (deels) resistente rassen, zie de lijst met minder vatbare tomatenrassen:
    http://www.moestuinforum.nl/tomaten-met-hoge-resistentie-phytophthora-t2780.html

Maatregelen bij besmetting

Eenmaal een besmetting geconstateerd probeert men door het verwijderen van de aangetaste bladeren en stengels de ziekte te beperken. Voer het loof af naar de vuilverbranding en ontsmet handschoenen en snoeischaar. Voer voor het verwijderen een preventieve bespuiting van de rest van het gewas uit en wacht tot dit droog is.

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

2 × 3 =