/ Bladgroenten / Ijsbergsla

Ijsbergsla


ZAAIEN


PLANTEN


PLANTAFSTAND


TUSSEN RIJEN


OOGSTEN

Maart - juli
Maart - augustus
35-40 cm
35-40 cm
Mei - oktober
De teelt van ijsbersla (lactuca sativa capitata) is te vergelijken met die van kropsla. Toch zijn er een aantal aandachtspunten om de teelt van ijsbersla tot een succes te maken. Een daarvan is het kiezen van de juiste rassen in het juiste seizoen.

Zaaien en planten ijsbergsla

De zaden van ijsbergsla ontkiemen het beste bij een temperatuur 15 graden. Zaai ijsbergsla vanaf januari binnenhuis en vanaf eind februari – Maart in de koude kas en later gewoon buiten tot en met juli. Temperaturen warmer dan 20 graden zijn nadelig voor het ontkiemen en voor de verdere kropvorming (zie hieronder). Het is aan te raden om ijsbergsla in potjes voor te zaaien.
Vul potjes, een zaaibakje of een zaaitray met zaaigrond en druk de grond licht aan. Leg de zaadjes met ruime tussenafstand op de grond en bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Bevochtig indien nodig de zaaigrond met een vernevelaar, de grond mag niet uitdrogen. Na ongeveer een week komen de zaadjes uit. Zet de zaailingen nu op een lichte plaats. Als de zaailingen de eerste echte blaadjes ontwikkeld hebben verspeen je ze ieder individueel naar kleine potjes of een zaaitray met verse potgrond. Direct in de volle grond zaaien kan ook, dun dan tijdig uit.
Na 3-4 weken kunnen de plantjes verhuizen naar hun difiniteive plaats in de volle grond. Dit is omstreeks Maart-April als er geen kans meer is op nachtvorst. De plantafstand bedraagt zo’n 35-40 cm in elke richitng.
Tip: Zaai elke 3 weken een aantal zaden om zo de oogst te kunnen spreiden.

Verzorging

Geef sla voldoende water, de grond mag niet uitdrogen. Vooral bij hoge temperaturen geef je dagelijks water.

Wat er mis kan gaan

Ziekten en plagen bij bladgroenten

Ijsbergsla bemesten

Werk ver van te voren goed verteerde mest, compost, koemest- of kippenmestkorrels onder. Bemesten voor het planten/zaaien en tijdens de groei is niet aan te raden. Een zware stikstof bemesting is eveneens uit den boze.

Kropvorming ijsbergsla

Bij ijsbergsla duurt het, in vergelijking tot kropsla, langer voordat er een krop wordt gevormd. Je kunt natuurlijk de ijsbersla ook oogsten voor de krop, de bladeren zijn dan ook knapperig.
De voornaamste oorzaak dat ijsbergsla niet kropt is een te hoge temperatuur (net zoals alle sla eigenlijk). De temperatuur beïnvloedt de kropvorming negatief. Het gaat dan vooral om de hoge temperaturen in de zomermaanden. Deze zorgen er voor dat de ijsbergsla in plaats van het vormen van een krop zijn energie gaat steken in de bladgroei. De bladeren krullen dan niet naar binnen. Zorg dus dat de krop al gevormd is voordat de temperaturen op zijn hoogtepunt zijn in de zomer (zaai dus redelijk vroeg, rond maart / april).

Ijsbergsla oogsten

Als de planten een krop hebben gevormd oogst je. Snijdt de kroppen los van de grond en verwijder de buitenste bladeren. De ijsbergsla is nu ongeveer een week houdbaar.
0 POST COMMENT
Rate this article
Ijsbergsla
3 (60%) 2 votes

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

13 + 3 =