/ Groenten / Paprika

Paprika


ZAAIEN


PLANTEN


PLANTAFSTAND


TUSSEN RIJEN


OOGSTEN

Januari - maart
Midden mei
40-45 cm
40-45 cm
Vanaf juli
Een teelt die de moeite waard is. Paprika’s zijn veelal makkelijker te telen dan tomaten en hebben bovendien minder last van ziekten en plagen. Zo is het een wijdverbreidt misverstand dat paprika’s (Capsicum annuum) het alleen goed doen in de kas. In ons klimaat behaal je prima resultaten door paprika’s gewoon buiten in de volle grond te telen.

Zaaien van paprika

Paprika’s zijn trage groeiers en hebben een lang groeiseizoen nodig. Om ze voldoende tijd te geven om uit te groeien tot een sterke plant zaai je het beste rond februari - maart. Vul potjes of een zaaibakje met zaaigrond en druk de grond licht aan. Leg de zaadjes met ruime tussenafstand op de grond en bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Onder de 20 graden zal het zaad moeilijk kiemen dus een plaats dicht bij een verwarming of in een warme kamer is ideaal om de zaadjes snel en goed te laten kiemen (20-28 graden).
Na ongeveer twee tot drie weken zijn de zaadjes ontkiemd. Zet de zaailingen nu op een plaats met veel daglicht. De temperatuur mag naar beneden tot zo’n 20-22 graden. Als de zaailingen twee echte blaadjes ontwikkeld hebben (5-10 cm hoogte) verspeen je ze ieder individueel naar een 9 cm potje met verse potgrond. Deze potgrond laat je eerst op kamertemperatuur komen. Hoe het verdere verspenen in zijn werk gaat lees je hier: verspenen

Planten van paprika

Paprika’s groeien het beste op een warme, beschutte en zonnige plaats in de de tuin. Planten in een tuinkas geeft wat meer betrouwbaarheid op een goede opbrengst. Paprika vraagt verder een voedzame grond die voldoende vocht kan vasthouden. Paprika’s plant je het beste uit als de meeste kans op vorst geweken is, meestal zo rond half mei. Begin ongeveer 2 weken voor uitplanten met het afharden van de planten. In de kas kan je enkele weken eerder planten, meestal zo rond begin mei. De plantafstand bedraagt 45-50 cm in alle richtingen
Paprika kan ook heel goed in potten of in bakken gekweekt worden. De potmaat voor de teelt van paprika’s in potten bedraagt ongeveer 10 liter. Gebruik altijd nieuwe potgrond.

Bemesten van paprika

Werk ruim voor het planten een flinke hoeveelheid verteerde mest of compost. Houdt ongeveer een emmer per vierkante meter aan. Het onder werken van koe- of kippenmestkorrels behoort ook tot de mogelijkheden. Voor potten is nieuwe potgrond voldoende. De vorming van de eerste bloemen en vruchten is meestal het tijdstip om te beginnen met bijmesten. Geef elke twee weken een samengestelde meststof, bij voorkeur een (tomaten)meststof die rijk is aan kalium.

Verzorging van paprika’s

De teelt van paprika’s is vrij zorgeloos. In tegenstelling tot tomaten moeten ze niet gediefd worden. Wel is het aan te raden de planten tijdig te ondersteunen met stokken. Geef ruim water en geef regelmatig een bemesting. Zie hierboven.
Paprika’s zijn zelf bestuivend, tik elke dag tegen de takken of stam om de bestuiving te bevorderen of maak gebruik van een kwastje. Het is aan te raden om de eerste bloemen weg te nemen zodat de plant zijn energie kan steken in de ontwikkeling van een sterke plant. Vallen de bloemen en/of vruchten tijdens het groeiseizoen af zie dan de Wiki: Bloemen en vruchten van paprika / peper vallen af of verdrogen
Snoeien blijkt voor de hobbytuinder niet echt te leiden tot merkbare verschillen in oogst. Voor de experimentele moestuinier hebben we een poging gedaan het snoeien van paprika’s uit te leggen: Wiki: paprika snoeien.
Paprika overwinteren: ook hier bestaat een veelvoud aan meningen over. In principe is het vele malen makkelijker om elk jaar opnieuw te zaaien omdat het overwinteren nogal wat werk vraagt. Wil men een poging wagen om paprika planten te overwinteren, zie dan Wiki: paprika en pepers overwinteren.

Oogsten van paprika

Oogst paprika’s zodra ze groot genoeg zijn. Knip de paprika af met een steel van minimaal 2 cm. Groene paprika’s zijn eetbaar maar zijn altijd de onrijpe variant van de geel of rood afrijpende variant. Groene paprika’s kunnen dus prima geoogst en geconsumeerd worden, dit is soms zelf aan te raden zodat de plant zijn energie kan steken in een tweede ronde of op het einde van het seizoen. Wel zijn wij van mening dat paprika’s helemaal aangerijpt aan de plant vele malen lekkerder zijn en vele malen meer vitaminen bevatten dan groene paprika’s. Dit vergt echter wel wat geduld, veel warmte en licht. Paprika’s rijpen slecht na indien ze nog helemaal groen zijn. Als ze al licht beginnen te kleuren is er meer kans op succes maar wij raden aan om de paprika’s zo snel mogelijk te consumeren.nn

Wat er mis kan gaan

Zie ziekten en plagen bij paprika’s en pepers
0 POST COMMENT
Rate this article
Paprika
5 (100%) 1 vote

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

vijftien − acht =