/ Bladgroenten / Radijs

Radijs


ZAAIEN


PLANTEN


PLANTAFSTAND


TUSSEN RIJEN


OOGSTEN

Februari-September
-
2-3 cm
10-15 cm
Maart – November
Radijs wordt gegeten om zijn bolle, (meestal) rode wortels en soms ook om het blad en de onvolgroeide zaaddozen (ook wel radijspeultjes genoemd). De groente staat vooral bekend staat om zijn pittige maar verfrissende smaak. Naast rode radijsjes verschijnen er in de zaadcatalogusen steeds vaker anders kleurige en andersmakende radijssoorten.

Zaaien radijs

Zaai radijzen vanaf Februari tot in September direct in de volle grond. Ze laten zich slecht verplanten en in de zomer schieten ze sneller door. Zaai om de twee weken om voortdurend te kunnen oogsten. Trek een ondiepe zaaigeul van zo’n 0,5-1 cm diepte en leg elke 2 cm een zaadje. Bedek het zaaigeultje met goed verkruimelde tuingrond of gebruik een laagje fijne potgrond. Druk de grond aan zodat de grond contact maakt met de zaden. Indien nodig geef je voorzichtig water via een broes. De afstand tussen de zaadjes / plantjes moet uiteindelijk 2-3 cm zijn. Zaai bij voorkeur op rijen (hanteer zo’n 10-15 cm tussen rijen) . Dun de zaailingen die te dicht op elkaar groeien tijdig uit tot deze plantafstand. Dit uitdunnen is zeker nodig anders ontwikkelt de radijs weinig knol en veel loof.
In principe is radijs een snelle groeier die overal tussen en voor gezaaid kan worden. Bij voorkeur op een open plek en in de zomer ook in de halfschaduw. Kanttekening hierbij is dat radijs tot de koolsoorten behoort en daarom opgenomen moet worden in het zelfde wisselteeltvak. De bodem heeft bij voorkeur een goede structuur en houdt voldoende vocht vast.

Verzorging van radijs

Geef voldoende en met regelmaat water: bij te weinig water zal de smaak van radijzen pittiger zijn dan wanneer ze veel water krijgen. Let op met het water geven op droge gronden, radijs scheurt / barst dan snel. Haal onkruid weg.

Bemesten van radijs

Radijs is een snelle groeier en vraagt geen zware of speciale bemesting. Ze groeien prima op de rest meststof uit het vorige seizoen. Geef in ieder geval nooit een verse bemesting door meteen na bemesten te zaaien. Een te veel aan stikstof is nadelig voor de groei van de knol omdat het plantje dan meer loof aanmaakt. Bijmest tijdens de teelt is eveneens niet nodig.

Oogsten van radijs

Oogst radijs naar behoefte maar laat radijsjes zeker niet te groot worden omdat dit tot voosheid en bitterheid kan leiden. De smaak van een radijs is afhankelijk van het ras en de teeltmethode.
Tip: Radijs is ideaal als tussengewas bij traaggroeinde planten. Ze behoren echter tot de koolsoorten dus denk aan de wisselteelt. Zaai radijs tegelijk uit met wortel om zo de rijen te markeren. Als de wortels eenmaal beginnen te groeien zijn de radijsjes al oogstklaar.

Wat er mis kan gaan

Ziekten en plagen bij koolgewassen
0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

acht − 7 =