/ Bladgroenten / Snijbiet

Snijbiet


ZAAIEN


PLANTEN


PLANTAFSTAND


TUSSEN RIJEN


OOGSTEN

Maart - augustus
April - september
10-30 cm
40-45 cm
Naar behoeften
Snijbiet (Beta Vulgaris var cicla) staat ook wel bekend als warmoes en is familie van de biet. De gelijkenis houdt echter op bij het blad, snijbiet vormt grote eetbare bladeren en maar hele kleine (niet altijd eetbare) knollen. De bladeren kunnen rood, roze, oranje / geel of wit van kleur zijn met een donker- of lichtgroene bladkleur.

Zaaien en planten van snijbiet

Zaai snijbiet vanaf half maart tot augustus direct in de volle grond. Trek een ondiepe zaaigeul van zo’n 1-2 cm diepte en leg elke 5cm een zaadje. De afstand tussen de rijen bedraagt ongeveer 40-45 cm. Bedek het zaaigeultje met goed verkruimelde tuingrond of gebruik een laagje fijne potgrond. Druk de grond aan zodat de grond contact maakt met de zaden. Indien nodig geef je water via een broes.
Na opkomst laat je de zaailingen groeien en dun je de planten uit naarmate ze verder groeien (of beter gezegd oogst je de uitgedunde plantjes voor in de sla). Zorg dat je de sterkste zaailingen overhoudt. Dun uiteindelijk uit tot 30 cm tussen de plantjes om zo later grotere planten te krijgen. Dun uit tot 10 cm tussen de planten voor jonge bladeren voor in de salade.
Snijbiet kan ook goed in pot geteeld worden maar houdt er rekening mee dat de planten heel groot kunnen worden.
Snijbiet groeit overal vrij gemakkelijk maar optimaal is een niet te zure grond die vocht vasthoudend is en voldoende organisch (vruchtbaar) materiaal bevat.

Verzorging

Vlak na het zaaien en opkomst het bed onkruidvrij houden en regelmatig schoffelen. Naarmate het gewas groter groeit vraagt het steeds minder verzorging. Alleen tijdens hele droge periode geef je water. Voor bemesting / mulche tijdens het groeiseizoen zie: bemesting. Snijbiet is licht vorstbestendig.

Bemesting van snijbiet

Werk een basis bemesting van compost of verteerde mest door de grond. Vul de compost aan met een stikstofrijke organische mest als kippenmest of bloedmeel. Geef, indien nodig, tijdens het groeiseizoen nogmaals een stikstofrijke mest. Mulch de snijbietplanten met compost om onkruid tegen te gaan en vocht vast te houden.

Oogst van snijbiet

Snijbiet kan op twee manieren geoogst worden. Oogst de buitenste bladeren van de plant door ze tot op 3cm boven de grond af te snijden als ze 20 tot 30 cm groot zijn. Probeer het hart in takt te houden zodat de plant nieuwe bladeren kan vormen. Blijf op die manier oogsten, dit bevorderd de aanmaak van nieuwe bladeren waardoor de oogst door kan gaan tot de eerste vorst. Als alternatief kan je ongeveer 60 dagen na planten de gehele plant oogsten door deze boven de grond af te snijden.
0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

3 × vijf =