/ Bladgroenten / Veldsla

Veldsla


ZAAIEN


PLANTEN


PLANTAFSTAND


TUSSEN RIJEN


OOGSTEN

Augustus - apil
-
1 cm
10-30 cm
-
Veldsla (Valerianella locusta) is een ideale, gezonde en smakelijke winterharde groente vooral gebruikt als nateelt. Er zijn twee typen veldsla: Kleinbladig (rozetten)Dit type vormt ronde blaadjes die in een dicht roosje bij elkaar zitten. Dit type is winterharder dan de grootbladige maar geeft over het algemeen een iets lagere opbrengst. Grootbladig / breedbladig: Dit type vormt brede, lange bladeren en groeit snel.

Zaaien

Veldsla voor de winterteelt wordt vanaf half augustus tot half september gezaaid om te oogsten vanaf de winter. Zaai je vanaf half september dan valt de oogst na de winter. Onder glas kan je nog wat langer doorgaan met zaaien, tot ongeveer eind september – half oktober.
Zaai spinazie bij voorkeur ter plaatse. Trek een ondiepe zaaigeul van zo’n 1-1,5 cm diepte. Zaai niet te dicht op elkaar (hanteer ongeveer 0,5-1 cm tussen de zaadjes) en op rijen (rijafstand 10-20 cm). Bedek het zaaigeultje met goed verkruimelde tuingrond of gebruik een laagje fijne potgrond. Druk de grond aan zodat de grond contact maakt met de zaden. Indien nodig geef je water via een broes.Dun de plantjes uit op 3-10 cm (afhankelijk van type) en hanteer een . Wij hanteren zelf ongeveer 3 cm. Veldsla is een trage kiemer en heeft minimaal 5 dagen nodig om te ontkiemen. Uit onderzoek blijkt dat voorweken niet nodig is. Alleen tijdens droge periodes kan voorweken een slechte opkomst voorkomen.
Veldsla kan het hele jaar door gezaaid worden (tot april voor oogst in zomer) maar schiet met hoge temperaturen en laat zaaien snel door. Zaai daarom vanaf het voorjaar steeds kleine hoeveelheden.

Verzorging

Veldsla is winterhard en kan de hele winter tot ongeveer Mei (volle grond) blijven staan. Bij strenge vorst afdekken met vliesdoek. Onder glas zorgen voor voldoende verluchting. Let op: veldsla laat zich makkelijk overgroeien door onkruid.

Bemesting

nVeldsla groeit het beste op de resterende bemesting van de vorige teelt en hoeft dus niet bijgemest te worden. Veldsla is zoutgevoelig, dit is vooral merkbaar wanneer bij de vorige teelt veel kunstmest is gebruikt.

Oogsten

In de zomer pluk je de grootste blaadjes voor in een gemende salade. Voor de winteroogst laat je de plantjes wat groter worden. Snijdt het volledige plantje net boven de grond af.

Wat er mis kan gaan

Zie ziekten en plagen bij sla
0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

elf + negentien =