/ Bladgroenten / Andijvie

Andijvie


ZAAIEN


PLANTEN


PLANTAFSTAND


TUSSEN RIJEN


OOGSTEN

Maart - september
April - september
35-40 cm
35-40 cm
Vanaf mei
Andijvie (Cichorium endivia) vormt een losse krop en het blad kan zowel rauw als gestoofd gegeten worden. Andijvi is door zijn gevoeligheid voor doorschieten een echt herfstgroente. Tegenwoordig is er een keur aan nieuwe rassen en kan er ook in het voorjaar gezaaid worden.

Andijvie zaaien en planten

Andijvie kan het hele jaar door gezaaid al is de herfstteelt de meest toegepaste. Zaai andijvie bij een temperatuur van 15-20 graden en kweek de plantjes ook op bij deze temperatuur. Hiermee wordt doorschieten (vormen van een bloemstengel) voorkomen. Dat betekend dat je omstreeks Maart-mei binnenshuis of in de kas zaait en omstreeks juni-september buiten.
Vul potjes, een zaaibakje of een zaaitray met zaaigrond en druk de grond licht aan. Leg de zaadjes met ruime tussenafstand op de grond en bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Bevochtig indien nodig de zaaigrond met een vernevelaar. Bevochtig indien nodig de zaaigrond met een vernevelaar, de grond mag niet uitdrogen. Na ongeveer een week komen de zaadjes uit. Zet de zaailingen nu op een lichte plaats. Als de zaailingen de eerste echte blaadjes ontwikkeld hebben verspeen je ze ieder individueel naar kleine potjes of een zaaitray met verse potgrond. Direct in de volle grond zaaien kan ook, dun dan tijdig uit
Andijvi kan uitgeplant worden vanaf April tot en met September. Andijvie telen we bij voorkeur op een zonnig plekje. De groente vraagt een goed vochtvasthoudende grond met een goede structuur maar doet het verder op alle gronden goed. Vier of vijf weken na het zaaien kunnen de plantjes verplant worden naar de volle grond. De plantafstand bedraagt 35-40 cm in alle richtingen. Plant niet te diep.

Verzorging

Geef andijvie voldoende water op warme dagen en verwijder onkruid.

Andijvie bemesten

Werk ver van te voren een basisbemesting van goed verteerde mest of compost onder. Koemest- of kippenmestkorrels behoren ook tot de mogelijkheden. Bemesten voor het planten/zaaien, tijdens de groei en een zware stikstof bemesting zijn niet aan te raden.

Andijvie bleken

Met de nieuwe generatie andijvie rassen is bleken veel minder nodig. Bleken van andijvie wordt gedaan om de krop malser en minder bitter te maken. De meest gebruikte methode is het bedekken van het hart van de plant met een bord of schaaltje.

Andijvie oogsten

Oogst andijvie door de krop blak boven de grond af te snijden. Andijvie kan tegen lichte vormen maar wordt wel het beste afgedekt worden vliesdoek. Bij strenge vorst gaat andijvie verloren, oogst dus tijdig.

Wat er mis kan gaan

Zie ziekten en plagen bij bladgroenten
0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

18 − zeventien =