/ Groenten / Rammenas, rettich en daikon

Rammenas, rettich en daikon

Deze groenten lijken wat betreft smaak erg veel op de radijs. Het verschil zit hem in de groeiwijze: de wortel groeit zowel boven als ondergronds vele malen langer uit dan radijs. Ook is de smaak meestal iets scherper dan die van radijsjes. Ze behoren tot de koolgroenten en horen in dit wisselteeltvak opgenomen te worden.

Zaaien van rammenas, rettich en daikon

Zaai zomerrassen van maart tot juli. Winterrassen zaait men vanaf juli tot en met september. Zaai direct in de volle grond. Om ervoor te zorgen dat de rammenas en daikon mooi recht naar beneden kunnen groeien moet de bodem een goede structuur hebben en voldoende los zijn. Zaai om de twee-vier weken om voortdurend te kunnen oogsten. Trek een ondiepe zaaigeul van zo’n 0,5-1 cm diepte en leg elke 2 cm een zaadje. Bedek het zaaigeultje met goed verkruimelde tuingrond of gebruik een laagje fijne potgrond. Druk de grond aan zodat de grond contact maakt met de zaden. Indien nodig geef je voorzichtig water via een broes. De afstand tussen de zaadjes/plantjes bedraagt 10-15 cm en 25-30 cm tussen de rijen. Dun de zaailingen die te dicht op elkaar groeien tijdig uit tot deze plantafstand.

Verzorging van rammenas, rettich en daikon

Geef water op drogere gronden, haal onkruid weg en dun eventueel uit.n

Bemesten

Rammenas en daikon zijn snelle groeiers en vragen geen zware of speciale bemesing. Ze groeien prima op restmestof uit het vorige seizoen. Geef in ieder geval nooit een verse bemesting door meteen na bemesten te zaaien. Werk liever in de herfst de bemesting door de grond. Een te veel aan stikstof is nadelig voor de groei van de knol omdat het plantje dan meer loof aanmaakt. Bijmest tijdens de teelt is eveneens niet nodig.

Oogsten

Oogst naar behoefte maar laat ze niet te groot en oud worden. Het beste zijn deze groenten te oogsten met een spitvork zodat je de lange wortels geheel uit de grond kunt halen. De bewaarbaarheid verschilt per ras maar deze is over het algemeen beter dan bij radijs.n
0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

negen + vijf =