/ Groenten / Zoete aardappel

Zoete aardappel

Zoete aardappels (ipomoea batatas)hebben weinig gelijkenis met aardappels. Ze zijn familie van de winde (het onkruid), hebben zoete oranjekleurige knollen, groeien het beste in tropisch klimaat en geven in Nederland alleen een goede oogst bij een warme zomer of wanneer ze in de kas geteeld worden.

Zaaien en planten

Zoete aardappels kunnen zowel als knol geplant worden als door middel van stengelstekken vermeerderd worden. Plant zoete aardappels wanneer de grond in het voorjaar opgewarmd is (zoals bij aardappels). Plant de zoete aardappels op verhoogde richels die 30 cm verhoogd zijn (75 cm van elkaar bij meerdere richels naast elkaar). Dit planten op verhoogde richtels of bedden doet men omdat ze diepe en vodzame grond nodig hebben. De knollen moeten ongeveer 5-8 cm diep worden geplant en 25-30 cm van elkaar.
De tweede methode is het nemen van stekken. Neem gezonde krachtige schutenen en knips ze met een snoeischaar van de plant. Men kweekt hiervoor vaak planten binnenshuis voor een raam op: zie: http://www.youtube.com/watch?v=qtgb5Vkgy2Y . Verwijder de onderste bladeren van de schueten en snoi ze onder een knop tot 20-25 cm terug. Zet ze in potten van 15 cm en kweek binnenshuis of in de kas verder op totdat ze geworteld zijn. De gunstigste temperatuur is ongeveer 25 graden. De scheuten kunnen ook direct op richtels geplant worden door ze tot de helft vlak onder de bovenkant van de richtel in de grond te steken.
Het opkweken van zoete aardappels door middel van zaad is niet aan te raden en behandelen we derhalve niet.

Standplaats

De planten nemen veel ruimten in, de kruipende stengels kunnen wel meer dan 3 m lang worden bij gunstige omstandigheden en hebben veel water nodig. De bodem moet zeer vruchtbaar, goed gedraineerde grond met een ph van 5.5-6.5 die rijk is aan stikstof. Voor een goede oogst is het aan te raden om ze onder bedekking te planten, bijvoorbeeld in de kas. Optimaal is een temperatuur van 24-26 graden. In het Nederlandse klimaat groeien ze ook maar de knollen zijn kleiner afhankelijk van de temperatuur in de zomer (bij een warme zomer wel een goede oogst).

Verzorging

Geef regelmatig goed water, wied en mest regelmatig bij. Aardpeer kan breedt uitgroeien, houdt ze netjes door de groeipunten van schueten die langer zijn dan 60 cm te verwijderen of leidt ze omghoog.

Bemesting

General purpose ferilizer – Daarna elke twee weken.

Oogsten

De bladeren van de bataat kunnen gekookt en gegeten worden zoals spinazie. Oogst de knollen als de stengels en bladeren vergelen maar voor de vorst. Rooi hetzelfde als aardappels.
Tip: Wil je de mais oogst spreiden. Zaai dan in de maanden april-mei elke keer een aantal zaden uit als de voorgaande zaden ontkiemt zijn en zo’n drie bladeren hebben.
0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

zestien − twee =